„Lélegzünk, közben a törmelék lehúz a Föld magja felé”
2023. február 24. írta: catchymelodiesblog

„Lélegzünk, közben a törmelék lehúz a Föld magja felé”

Megjelent a KONOK bemutatkozó kislemeze

"A KONOK zenekar tinédzserkori örömzenélésből maradt becsípődésként kísért bennünket több mint húsz éve, és az elkészült kislemezünk ezt az időszakot öleli fel. Számunkra az együtt zenélés a barátságról és a kitartásról szól, egyszerűen jobban érezzük magunkat zenekarban, mint nélküle.

s6506800.jpg

A tavaly ősszel megjelent bemutatkozó kislemezünk egy kalandos utazás eredménye: folyamatosan változó zenei ízlésünk és fejlődő zenei készségeink hullámain lovagolva a fejünkbe vettük, hogy rögzítjük néhány korai dalunk korszerűsített változatát. A felvételeket több kitérő után végül a pécsi ZAJZAJZAJ Stúdióban, Ligeti Gyuri produceri segítségével fejeztük be. Mondanunk sem kell, Gyurival óriási élmény volt együtt dolgozni.

Általában erről szólnak ezek a sajtóközlemények, hogy megjelent a zenekar új lemeze és ennek most mindenki örül. Azonban itt van a csavar a mi történetünkben, ugyanis a KONOK-nak jelenleg nincs énekese. Barátunk, Hárich Gábor (Solar Scream) a hangjával lelket adott a szerzeményeknek, nagyon hálásak vagyunk neki. Az elkészült dalok egyrészt emléket állítanak az eddigi zenei múltunknak, másrészt az EP-nk egyben álláshirdetés is: bevallott célunk, hogy felhívjuk a figyelmét egy karakteres frontembernek, aki szívesen válna zenekarunk tagjává. Közben nem tétlenkedünk, megkezdtük egy nagylemez munkálatait."

Tillman Gábor (TG), a zenekar gitárosa külön mesél az EP dalairól:

Építs hegyet:

A dal körülbelül hét-nyolc éve létezett különböző verziókban; most áthangszereltük, modernebb hangzást adtunk neki. Azért lett az első a lemezen, mert sok mindent megmutat abból, amit jelenleg zeneileg képviselünk, és a világról gondolunk. A hangzás és a szöveg meghatározóak a kislemezünk egészére nézve: a gitárok hol úsznak, hol zúznak, Illés Gábor basszusgitárja igazán mély hangokkal ellenpontozza Hárich „Harek” Gábor énektémáit a refrénben. Bóra Áron (Unzer, ex-Kispál és a Borz) felbukkanó elektro groove-jai teszik sokszínűbbé a dalt. A szöveg egy hosszantartó betegség állomásait dolgozza fel, erről fogalmaz meg állításokat.

Szabadesés:

Ezt a dalt imádtuk és utáltuk is zenekarunk fennállásának története során. Az első dal volt, amit Illéssel közösen írtunk a zenekar számára sok-sok éve, és tulajdonképpen az első saját szerzeményünk. Emiatt sokáig büszkék voltunk rá, örültünk neki, a koncertjeinken rendre eljátszottuk, ez volt a zenekar hitvallása. Aztán idővel ráuntunk és megutáltuk. Mégis, mikor elhatároztuk, hogy felvesszük az EP-t, nem volt kérdés, hogy valamit kezdenünk kell vele. Addigra már több ráncfelvarráson is átesett, a legvégső verzióját a stúdiózás előtti héten nyerte el. Zenéjében tisztelgés a hagyományosabb gitáros rockzene előtt, ezt az utolsó refrén alatti képzelt gitárpárbajjal is megerősítjük. Harek énektémái alapján egy vakmerő karakter alakja rajzolódott ki, az ő nézőpontját támogatja a feszes ritmusszekció. Most megint szeretjük ezt a dalt.

Mielőtt:

Ez a dal számomra sok szempontból a legszemélyesebb: többek között a refrénben hallható gitártéma miatt, amely számomra a koncertjeink egyik csúcspontja volt. Mikor Illéssel a dal egy korábbi változatát megírtuk, éreztük, hogy valami kivételesre találtunk. A dob masszív groove-okat hoz, Illés basszusgitárja meg-megdörren, Harek dallamvilága pedig igazán különlegessé varázsolja: hol óriási íveket énekel, hol szinte elcsukló hangon szól a hallgatóhoz. Ligeti Gyuri produceri munkája talán itt érhető a legjobban tetten a zenei ötletekben, amelyek felvillannak és színeznek. Azért fontos nekem ez a dal, mert ugyanazt a témát járja körbe, mint az „Építs hegyet”, de nem törődik bele a tragédiába, hanem remél.

Préseld össze:

Ez a dal egy egyszerű loopból született. Az eredeti koncepció az „Építs hegyet” refrénjének akkordjait értelmezte újra egyfajta poszt-apokaliptikus hangulatban. Ezzel az egyperces, instrumentális trackkel zártuk volna az EP-t. Megkértük Hareket, hogy énekelgessen rá, csináljon vele azt, amit csak jónak lát. Minden alapjaiban megváltozott, ahogy meghallgattuk az ötleteit. A körbejáró akkordok hirtelen irányt kaptak és egyből tudtam, hogy ez nyolchúros gitárért kiált. Áron programozott hozzá markáns elektronikus dobokat, a váltásnál pedig elővettük a súlyosabb témákat, felezős ritmusokkal és harsány cinekkel. Az eredmény tökéletes keretbe helyezi az EP összességét.


A bejegyzés trackback címe:

https://catchymelodies.blog.hu/api/trackback/id/tr8918057708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása