INXS: Kick (1987)
2021. november 25. írta: catchymelodiesblog

INXS: Kick (1987)

Michael Hutchence - művész, dalszerző, apa, emberszerető, előadó fenomén, rocksztár, csábító és még sokáig lehetne sorolni, azt talán egyszerűbb lenne, hogy mi nem volt. Az énekes érzelmi hullámhegyekkel és -völgyekkel teli élete, annak túlhajszolása a 80-as évek második felétől kezdett igazán telítődni, illetve az INXS sikerével a nagyobb nyilvánosság előtti zajlani. Ezen a héten volt Hutch halálának 24. évfordulója, így ebből az alkalomból újra meghallgattuk az örök kedvenc Kick albumot.

best-inxs-songs-20-essential-tracks-that-you-need-tonight-.jpg

A Kicket indító Guns In the Sky az első pillanattól a funk, a rock és pop egymás húsába maró egyvelegével operál. A nyitó mozzanatoktól érezhető, hogy nem hétköznapi lemez készült el az ausztrálok kreatív műhelyében, ez lett karrierjük legsikeresebb dalcsokra, ami visszavonhatatlanul hatalmas nemzetközi sztárokká emelte őket. 

A lendületes kezdést a New Sensation fokozza tovább, ami az egyik legfogósabb, száz közül is felismerhető dal, amit valaha írt a csapat. Az ausztrálok ezt a dalt jelentették meg harmadik kislemezként a korongról, nem csoda, hogy ezt a szerzeményt is kiválasztották, hogy vigye a lemez hírét. Légiesen dallamos, életigenlő gitárriffjével és a lendületes énekkel és szaxofonbetéttel minden megvan benne, ami egy vérbeli INXS slágerhez kell. A dal első "live baby live" sora lett végül a gigászi 1991-es Wembley stadionbeli koncertanyag nagyon is hű címadója.

A Kick soron következő alkotását, a Devil Inside-ot sem kell különösebben bemutatni a rajongóknak. Ez volt a másodikként kiadott kislemez a korongról, a Rolling Stones hatásait idéző szerzemény színpadi, élő prezentálása minden alkalommal nagy show-t kavart maga körül a dal címéhez hűen. Ezen a ponton még csak 3 dalon vagyunk túl a 12-ből, azonban máris érkezik a következő aduász, vagyis a minden egyes hallgatással egyre lüktető Need You Tonight. Úgy gondolom, nincs olyan kicsit is élelmes zenerajongó, aki ne hallotta volna legalább egyszer ezt a dalt valahol. A remekmű pár hanggal egy egész univerzumot teremt, egy szabad világot, akár a hippik love korszakát is megidézi. A Need You Tonight tökéletesen átadja a teljes lemez zamatát és életszeretetét, nem véletlenül lett ez az első kislemezes dal a Kickről. Majd végül az, amelyik a zenekar saját névjegyévé vált.

Szinte észre sem vesszük, hogy véget ért a Need You Tonight, és máris hoppanáltunk a Mediate-re. Ez a rendkívül ízléses átvezetés megadja az alaphangot a dalnak, melynek különlegessége, hogy benne szinte minden sor vége rímel az "ate" szóra. A lemez közepére érkezve a The Loved Ones nevű ausztrál zenekar majdnem azonos című dalának feldolgozásával egy bluesos szerzeménynek lehetünk fültanúi, hogy aztán a Wildlife-fal visszaevezzünk a funkos gitárriffek vizére.

Ahogy a korong tovább pörög, a Never Tear Us Apart képében köszönthetjük a zenekar leghíresebb balladáját. A dal utóéletének történetét is Michael Hutchence neve lengi körül, ugyanis 1997-es öngyilkosságát követően a temetésén ezzel a dallal kísérte utolsó útjára öccse, illetve az INXS társasága.

Azonban még nem ért véget a gigamega slágerek sora, hiszen a Mystify-jal is megspékelték a srácok a lemezt. Nyers erő és az a fajta szexuális töltet hatja át a dalt, amit csak Hutch és a banda volt képes átadni a dalain keresztül. Ezután a lemez címadó dalába csap bele a zenekar, ami egy újabb iszonyatos energiatöltettel rendelkező szerzemény, amit nem lehet egy helyben ülve hallgatni, hanem állati rúgásokat kell közben produkálni.

A Kicket záró Calling All Nations és Tiny Daggers enyhén repetitív sorai és dallamvezetése ismét a Stones-ra hajazó lezárást adnak a korongnak.

Ki gondolná, hogy ennyi sláger elfér egy lemezen? Valószínűleg senki, de az INXS-nek sikerült megvalósítania. A fő zeneszerző, Andrew Farriss és Michael Hutchence dalszövegeinek kombinációja megismételhetetlen zenei világot teremtett.

A dalok gyorsan - kevesebb, mint 40 perc az egész lemez - átfutnak, akár az élet sztrádáján ezerrel száguldó Hutchence, azonban annál méltóbb lenyomatai annak az élet- és zeneszeretetnek, amit a zenekar mindig igyekezett átadni közönségének.

51gvsne2vgl.jpg

Megjelenés: 1987. október 12.

Kiadó: WEA | Mercury | Atlantic

Dallista:

  1. Guns In The Sky
  2. New Sensation
  3. Devil Inside
  4. Need You Tonight
  5. Mediate
  6. The Loved One
  7. Wild Life
  8. Never Tear Us Apart
  9. Mystify
  10. Kick
  11. Calling All Nations
  12. Tiny Daggers

A bejegyzés trackback címe:

https://catchymelodies.blog.hu/api/trackback/id/tr7516762278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása