Richard Henshall: The Cocoon (2019)
2022. november 20. írta: catchymelodiesblog

Richard Henshall: The Cocoon (2019)

Richard Henshall, a Haken gitárvirtuóza nem bízta a véletlenre első szólólemezét, egy percre sem hagyja unalomba fulladni a korongot. A lemez a gitároshoz hűen agyalós prog metal alapokon nyugszik, amit jazz, elektronikus, ambient és funk elemekkel színesít. A Haken az utóbbi évtized egyik megkerülhetetlen zenekarává nőtte ki magát a prog színtéren, de lássuk, Henshall mit hoz ki abból, ha nincs zenekari keretek közé szorítva.  

0016832647_10.jpg

A Pupa című kezdőtétel tipikus Henshall nyitánynak mondható, az instrumentális dal a maga két és fél percével lerakja a lemez progos alapkövét a zenész egyedi játékstílusát megvillogtatva. A Pupa szinte észrevétlenül csusszan át a kidolgozott Cocoonba, ami futurisztikus, űrdráma hangulatával rögtön beszippant, és az őskáoszi állapotokat vegyíti a nyugalmi periódusokkal, hogy végül a 10 perces monstrum erőteljes lezárást kapjon. A Silken Chains folytatja a dalcsokor egymásba folyó, szünet nélküli átmenetét, de eleinte némiképp visszafogottabb hangulatra vált, hogy aztán ismét robbanásszerű finish-t kapjunk. A szerzemény különleges koronaékszere a David Maxim Micic-féle gitárszóló, a dal végéhez érve pedig most először jutunk lélegzetvételnyi szünethez, hogy feldolgozzuk az eddig hallottakat. Majd a Limbo úszik bele gyönyörűen a hallójáratunkba, olyan, akár a tenger építkező hullámai, amelyek bekebeleznek, miközben a homokban fekszünk. A Lunar Room című dal új távlatokat nyit a zenében: Henshall a néhol az Intervalsra hajazó gitártémájával és a Bent Knee Ben Levinjével karöltve gyakorlatilag megteremti a progresszív rap műfaját, ami bármilyen furcsán is hangzik, életképes. A lemez végéhez közeledve a Twisted Shadows révén nem mást üdvözölhetünk közreműködőként, mint Ross Jennings (Haken) énekest és Jordan Rudess (Dream Theater) billentyűst, akik magukhoz hűen biztosítják azt a változatos zenei utazást, amit elvárunk tőlük. Végül az Afterglow hegedűvel megfűszerezett dallamai és könnyed lezárása megkoronázza az élményt, amit a lemez hallgatása nyújt.

Természetesen ez sem egy olyan progresszív kreálmány, ami könnyű hallgatnivaló, azonban annál több nüansz felfedezhető benne minden egyes hallgatással. Reméljük, Henshallnak nem ez az első és egyben utolsó próbálkozása szólóban, mert bebizonyította, hogy önálló művészként is képes olyat alkotni, amire még sokáig emlékezni fog a hallgatóság.

a0570910034_10.jpg

Megjelenés: 2019. augusztus 9.

Kiadó: The Burning Shed

Dallista:

1. Pupa

2. Cocoon

3. Silken Chains

4. Limbo

5. Lunar Room

6. Twisted Shadows

7. Afterglow

 

A bejegyzés trackback címe:

https://catchymelodies.blog.hu/api/trackback/id/tr2317983066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása